9 & 17 juni 2010: studienamiddagen Onderhoudsgelden

De wet van 19 maart 2010 aangaande de objectivering van onderhoudsbijdragen
Actualia Alimentatie

Studienamiddagen
Leuven - woensdag 9 juni 2010 (14u00-17u45)
Kortrijk - donderdag 17 juni 2010 (14u00-17u45)

Door de wet van 19 maart 2010 worden de bepalingen aangaande de onderhoudsbijdragen voor de kinderen gewijzigd teneinde te komen tot een grotere objectivering bij het bepalen van het bedrag van de kinderalimentatie. Tegelijk worden enkele wijzigingen doorgevoerd in het onderhoudsrecht in het algemeen. Al deze hervormingen, die een belangrijke impact zullen hebben voor de rechtspraktijk, worden op deze studienamiddag besproken.
Tevens zal de ‘onderhoudsgeldcalculator', dit is een objectieve berekeningsmethode voor onderhoudsbijdragen
voor kinderen, ontwikkeld door de Studiedienst van de Gezinsbond, toegelicht en gedemonstreerd worden.
Binnenkort zal de nieuwe echtscheidingswet van 27 april 2007 drie jaar van toepassing zijn. Op de studienamiddag wordt een stand van zaken gegeven van de toepassing in de rechtspraak van de begroting en de criteria van de onderhoudsuitkering na echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting overeenkomstig het nieuwe artikel 301 BW.
Ten slotte wordt aandacht besteed aan de fiscale behandeling van onderhoudsgelden, waarbij zowel de onderhoudsbijdragen voor kinderen (met inbegrip van de zgn. kindrekening) als de onderhoudsgelden tussen echtgenoten en ex-echtgenoten aan bod komen.

PROGRAMMA

 • 13u30 Onthaal
 • 14u00 Verwelkoming
  Prof. dr. Patrick SENAEVE te Leuven - Prof. dr. Johan DU MONGH te Kortrijk
 • 14u05 "De wet van 19 maart 2010 ter bevordering van een objectieve berekening van de door de ouders te betalen onderhoudsbijdragen voor hun kinderen" - Prof. dr. Patrick SENAEVE
 • 14u45 "De onderhoudsgeldcalculator: een objectieve berekeningsmethode voor onderhoudsbijdragen voor kinderen" - Dhr. Yves COEMANS, attaché Studiedienst Gezinsbond
 • 15u25 Eerste vragenronde
 • 15u45 Koffiepauze
 • 16u05 "De begroting en de criteria van de onderhoudsuitkering na echtscheiding overeenkomstig het nieuwe artikel 301 BW" - Prof. dr. Johan DU MONGH
 • 16u45 "De fiscale behandeling van onderhoudsbijdragen voor kinderen en van onderhoudsgelden tussen (ex-)echtgenoten" - Mevr. Cathleen AERTS, praktijkassistente KULeuven
 • 17u25 Tweede vragenronde17u45 Vriendschapsglas

PRAKTISCHE GEGEVENS
De studienamiddag wordt tweemaal georganiseerd met hetzelfde programma.
De studienamiddag vindt een eerste keer plaats te Leuven op woensdag 9 juni 2010, in het gebouw De Valk, auditorium Zeger Van Hee, Tiensestraat 41, 3000 Leuven. 
Er wordt de deelnemers met wagen aangeraden Leuven binnen te rijden via de Tiensepoort-Blijde Inkomststraat, waar er betalende parkeermogelijkheid bestaat in de parking onder het Mgr. Ladeuzeplein (= einde van de Blijde Inkomststraat).
De studienamiddag vindt een tweede keer plaats te Kortrijk op donderdag 17 juni 2010, op de campus van de KULAK, Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk.
Voor een routebeschrijving: www.kulak.ac.be/nl/KULAKAlgemeen/Weg/

De deelnemingskosten voor deze studienamidag bedragen 95 EURO,
vooraf te storten:
O bij deelname te Leuven op rekening nr. 432-0000011-57 van "KULeuven" met mededeling: CHH-OHGELD-P3620 + de familienaam en voornaam van de deelnemer.
O bij deelname te Kortrijk op rekening nr. 285-0213329-55 van Dienst Postacademische Vorming KULAK met mededeling: 400/0004/25324 + de familienaam en voornaam van de deelnemer.

In dit bedrag zijn begrepen: het inschrijvingsgeld, de documentatiemap die ter plekke wordt overhandigd, koffie en drink, en het verslagboek dat achteraf aan de deelnemers wordt gestuurd.

Inschrijving gebeurt door de aangehechte strook ingevuld en ondertekend terug te sturen vóór 2 juni 2010 (Leuven) resp. vóór 9 juni 2010 (Kortrijk), of de hierbij gevraagde gegevens ingescand per mail te bezorgen aan Liliane Peumans (Leuven) resp. aan de Dienst Postacademische Vorming (Kortrijk).
Na deze data is het niet meer mogelijk een inschrijving ongedaan te maken.
De erkenning voor advocaten door de OVB voor 4 punten, voor notarissen door de Nationale Kamer der Notarissen, en voor magistraten en gerechtelijk stagiairs door het IGO is in behandeling.
Organisatoren van deze studienamiddag zijn prof. P. Senaeve en prof. J. Du Mongh.

Voor praktische informatie kan u zich wenden tot:
- voor Leuven: L. Peumans (IFJR) tel. 016/32.52.05 of  Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
- voor Kortrijk: Dienst Postacademische Vorming tel. 056/24.61.84 of  Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bezoek ook de website van het Instituut voor Familierecht en Jeugdrecht: www.law.kuleuven.be/ifjr

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.