Academiejaar 2011-2012 - Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen

Bijleren over gezin, relaties en opvoeding?
Het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (HUBrussel) biedt korte opleidingen die helpen om gezinnen beter te ondersteunen.

Op het programma in 2011-2012

'Denken met het hart': aandacht, aanwezigheid en zelfreflectie in gezinswerk Driedaagse training door Joris Dewispelaere
Werken met gezinnen vraagt om 'denken met het hart', een grondhouding van aandacht, aanwezigheid en betrokkenheid. Deze vorming biedt verschillende ingangen uit de positieve psychologie, psychotherapie en spirituele counseling om deze relatiekwaliteiten te begrijpen en te verdiepen. De oefeningen zijn gericht zowel op het werken met cliënten als op de zelfzorg van de hulpverlener. Zelfconfrontatie, vinden van een rode draad in een (gezins-)biografie en verzorgen van evenwicht tussen autonomie en verbondenheid staan centraal. Eerstelijnswerkers die ingaan op emotionele, relatie- of gezondheidsproblemen en op vragen over zingeving zullen zich in het bijzonder aangesproken voelen.
Data: vrijdagen 25 november, 2 en 9 december 2011 - Prijs: 150 euro

Risicosituaties voor kinderen bij echtscheiding Tweedaagse bijscholing door Annik Lampo en Patrick Meurs
In de moeilijke tijd van een scheiding is het voor kinderen niet gemakkelijk om hun (nieuwe) plaats te vinden. De scheiding tussen een kind en zijn ouders is een traag proces dat in geval van echtscheiding plots en snel op hen afkomt. Naargelang de context en de leeftijd van het kind kan de impact zeer groot zijn. Hoe kunnen hulpverleners risicovolle echtscheidingssituaties herkennen en welke zijn de mogelijkheden voor een passende ondersteuning? Deze bijscholing focust op de risico's voor kinderen na een scheiding en wil de inzichten en vaardigheden van professionele gezinsbegeleiders vergroten.
Data: vrijdagen 27 januari en 3 februari 2012 - Prijs: 100 euro

Voor altijd familie! Een contextuele kijk op gezinsrelaties Vierdaagse training door Claire Wiewauters
Het contextuele gedachtegoed gaat uit van de onverbreekbare band tussen ouders en kinderen: zoon en dochter, vader en moeder blijf je voor altijd. Ook broer- en zusrelaties zijn voor het leven. Het contextueel denken legt de nadruk op relaties en verbondenheid. Doorheen de verschillende levensfasen zijn mensen op zoek naar ‘een rechtvaardige balans tussen geven en ontvangen’.
In deze tijd van individualisering spreekt dit veel mensen aan. Deze bijscholing beoogt een kennismaking met het contextuele denken van Ivan Boszormenyi Nagy en reikt handvatten om dit toe te passen bij de begeleiding van gezinnen.
Data: vrijdagen 10 en 17 februari, 2 en 9 maart 2012 - Prijs: 200 euro

Islamitische visies op relaties en opvoeding Driedaagse bijscholing door deskundigen met diverse achtergrond Met bijdragen van ondermeer Abdulwahid Van Bommel, Sultan Balli, Hans Van Crombrugge en Jamal El Boujddaini
'Westerse’ en ‘moslim’-gezinnen: (te?) vaak zien we ze als tegenpolen. Natuurlijk verschillen gezinnen in hun denken over man-vrouwverhoudingen, ouder-kindrelaties en opvoeding. Maar hoe gaan we om met de verschillen die er zijn? Hoe verhogen we het wederzijds begrip en verlagen we de drempel naar een passender hulpverlening voor alle gezinnen?
Data: vrijdag 23 maart, dinsdag 27 maart en vrijdag 20 april 2012 - Prijs: 150 euro

Meer weten en inschrijven?
Alle bijscholingen hebben plaats op de campus van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Hogeschool-Universiteit Brussel, Huart Hamoirlaan 136, 1030 Schaarbeek. De concrete programma's, meer informatie over de betalingsmodaliteiten en een inschrijvingsformilier vindt u op onze website: www.hig.be. Of neem contact met ons op via Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of via tel. 02/240.68.40.
Opleidingscheques worden aanvaard.

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.