16 en 19 januari 2012: Avondlezingen door Geshe Pema Dorjee, boeddhistisch hoogleraar

A Mind To Fight?
Tibetaans hoogleraar geeft les conflictbemiddeling

24_sModellen voor conflicthantering vinden hun oorsprong in diverse menswetenschappelijke bronnen.Er zijn psychologische en sociale theorieën, inzichten uit de filosofie en de vredesstudies. Deze modellen bieden verschillende inzichten in conflicten en de omgang ermee.

Westerse visies vertellen over de mens met gescheiden standpunten, belangen en behoeften. Oplossingsgerichte vaardigheden en bemiddeling willen het zelfbewustzijn verhogen en de verschillen overbruggen. Ook Oosterse tradities, zoals het Boeddhisme, bieden inzicht in de omgang met conflicten. Ze tonen de wezenlijke verbondenheid tussen mensen diep onder de verschillen. Ze maken gebruik van begrippen zoals ‘interconnection’, ‘interbeing’, ‘non-dualiteit’.

Conflict ontstaat door miskenning van de realiteit waardoor afscheiding, lijden en agressie ontstaat.Daarom is een diep inzicht in het eigen functioneren noodzakelijk. Transformatieve vaardigheden staan hier voorop. Westerse en Oosterse visies kunnen samen bijdragen aan een beter omgaan met conflicten.

Daarom nodigen we U graag uit op een exclusieve avond met de Tibetaans boeddhistische hoogleraar Geshe Pema Dorjee. Geshe Dorjee was professor aan het Instituut voor Boeddhistische Dialectiek in Dharamsala. Hij is gespecialiseerd in non-dualiteit en geeft wereldwijd lezingen over geweldloosheid en vrede. Hij geldt als één van de vertrouwelingen van de Dalai Lama en coördineert diverse humaniserende projecten Zijn lessen zijn levendig en doorspekt met veel humor. Er is voortdurende afwisseling tussen vraag en antwoord.

 

PRAKTISCH

Deze vorming is bedoeld voor bemiddelaars, deskundigen in conflictresolutie en elke geïnteresseerde in geweldloze omgang met conflict. 

Programma 16 januari en 19 januari

  • 19u45: inleiding : Diana Evers, Mediation Instituut Vlaanderen & Marc Verpoort, directeur HR AZGroeninge
  • 20u00: non-dualiteit en conflicten
     lezing door Geshe Pema Dorjee, boeddhistisch hoogleraar
  •  20u45: conflictvaardigheid en bemiddeling : de weg van het midden
     toegepaste reflecties door Claude Vandevoorde, MA Mediation & Dispute Resolution, projectleider conflictbeleid
  •  21u15: vraagstelling en discussie

Plaats

16 januari: Domein Koningsteen
Oxdonkstraat 168, 1880 Kapelle o/d Bos

19 januari: Kulak Kortrijk
Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk

Prijs: 50 euro (excl. btw)

Inschrijvingen: www.mediv.be

Erkende bijscholing voor bemiddelaars vanuit de federale bemiddelingscommissie

Dit programma is een samenwerkingsverband tussen Mediation Instituut Vlaanderen, AZGroeninge Kortrijk en KULAK. Mediation Instituut Vlaanderen biedt opleiding in conflictbemiddeling, AZGroeninge Kortrijk is pionier in de ontwikkeling van een conflictbeleid en KULAK biedt ons graag de accommodatie om dergelijke initiatieven te ontwikkelen. Met deze avondlezing steunen we één van de humaniserende projecten van Pema Dorjee in Nepal (www.pema-dorjee.org)

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.