Studienamiddag Ouders en kinderen

Afstamming - Gezag en contact - Alimentatie
Interdisciplinair bekeken

Leuven - woensdag 12 december 2012
Gent - vrijdag 14 december 2012
Antwerpen - dinsdag 18 december 2012

Het afstammingsrecht staat op losse schroeven na een stroom van arresten waarin het Grondwettelijk Hof opnieuw een aantal wettelijke bepalingen ongrondwettig en/of strijdig met de mensenrechten heeft bevonden. De eerste lezing biedt een grondige ontleding van deze rechtspraak met focus op de gevolgen van de arresten van het Grondwettelijk Hof voor de rechtspraktijk.
De rechtspositie van meemoeders is de voorbije jaren sterk gewijzigd. Zo kan een kind worden geadopteerd door de meemoeder, en werd het geboorteverlof voor meeouders ingevoerd. De zo verbeterde rechtspositie is evenwel geen eindpunt. Het Grondwettelijk Hof wijst in een aantal recente arresten op nog heel wat gebreken op het vlak van de naamgeving en de adoptie. Ook vanuit mensenrechtelijk oogpunt rijst kritiek. Een overzicht van al deze ontwikkelingen wordt in deze lezing geboden.
De wet van 19 maart 2010 moest de rechterlijke berekening van onderhoudsbijdragen voor kinderen objectiever en transparanter maken. Welke impact heeft deze nieuwe wet op de begroting van onderhoudsbijdragen en op de motivering ervan door de jeugdrechter? Onderzoekers van de  Hogeschool Gent vergeleken vonnissen vóór en na de nieuwe wet. De eerste onderzoeksresultaten worden aan u voorgesteld.
Na het gezagsco-ouderschap, heeft de wet van 18 juli 2006 het verblijfsco-ouderschap over het kind van gescheiden ouders trachten te bevoorrechten. Nochtans bestaat er erg uiteenlopende rechtspraak over de invulling van het belang van het kind bij het voortgezet gezamenlijk ouderschap. Hoe ziet het kind het voortgezet overleg tussen gescheiden ouders? Vanaf welke leeftijd is een verblijfsco-ouderschap haalbaar? Wanneer kunnen kinderen met de nieuwe partners van hun ouders worden geconfronteerd? In deze lezing bekijkt een kinderpsychiater het belang van het kind vanuit ontwikkelingspsychologisch perspectief.
Ook beweegt de rechtspraak inzake de rechten van andere personen dan juridische ouders in verband met kinderen. In een laatste lezing wordt een overzicht geboden van de positie van personen met een (vermoede) bijzondere affectieve band: grootouders, verwekkers, intentionele ouders en dies meer. Nagegaan wordt of het hemd nog steeds nader is dan de rok.

Alle praktische info in deze folder

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.