7 december 2013: Ledendag Bemiddeling vzw

 

Mogen we onze jaarlijkse ledendag intussen een traditie noemen? Op 7 december zijn we aan onze derde editie toe! We ontvangen je graag in de hoofdstad van de Smaak, Hasselt.

 

Inhoudelijk programma

Plenaire lezing, door Rachid Baitar. Rachid is Master in de klinische psychologie en bemiddelaar. Hij is medewerker van het IPOS onderzoek en onderzoekt professionele rollen en processen tijdens het proces van bemiddeling. Op dit moment legt hij de laatste hand aan een doctoraat over dit thema.

Hij zal ons tijdens de ochtend een boeiende lezing geven: Tegenstellingen verbinden tussen bemiddelaar en (scheidende) personen: een relationeel-dialectische benadering

Wie bemiddelaar is of wordt, krijgt tijdens haar of zijn praktijk typisch te maken met complexe en dynamische conflictprocessen die een unieke interdisciplinaire aanpak vergen.

Vanaf het begin was de formele bemiddeling dan ook gestoeld op en gegroeid uit concepten, inzichten en vaardigheden die hun oorsprong hebben in zeer uiteenlopende disciplines (maatschappelijk werk, sociale psychologie, psychotherapie, zakelijk onderhandelen, fiscaliteit, rechten, …).

Ook stappen conflicterende mensen met botsende verwachtingen, vragen, standpunten en belangen naar de bemiddelaar.

Dit alles maakt dat de werkrelatie tussen bemiddelaar en partijen onvermijdelijk gekleurd is door complexe, op elkaar inwerkende processen.

Deze realiteit staat haaks op de eerste generatie bemiddelingsmodellen die vooral in ‘of-of’ termen werden geformuleerd. Op zoek naar de zogenaamde juiste professionele identiteit van de bemiddelaar verviel men vlug in de typische dichotomieën van ‘facilitatieve/evaluatieve’, ‘probleemoplossende /transformatieve’ en ‘procedurele/interactieve’ bemiddelaars. Een dergelijke ‘of-of’-logica schiet echter tekort om de werkzame processen in bemiddeling te identificeren en te begrijpen.

Zo weten we uit recent kwalitatief observatieonderzoek dat op sommige momenten de bemiddelaar sterk controlerend kan zijn met een gestructureerde taakgerichtheid die weinig afwijking en afleiding toestaat. Op andere momenten kan de bemiddelaar zich meer flexibel opstellen en kiezen de partijen zelf het te behandelen gespreksonderwerp. Soms zal hij enkel willen informeren en af en toe neemt hij een adviserende rol op. Bij sommige betrokkenen zal de bemiddelaar zorgvuldig al zijn interventies uitleggen, bij andere betrokkenen  verkiest de bemiddelaar strategisch om achterliggende ideeën niet of nog niet te delen.

Kortom, bemiddelaars bevorderen tegelijk de zelfdeterminatie van partijen én grijpen ook zelf professioneel in, ze zijn neutraal én betrokken, ze werken efficiënt én exploreren waar nodig.

Dergelijke observaties nodigen ons uit om vanuit een expliciete ‘en-en’-redenering naar de werkrelatie tussen bemiddelaars en partijen te kijken.

We zullen in deze lezing dan ook vertrekken van de relationeel-dialectische theorie van Lesley A. Baxter (2011). Deze theorie gaat er immers vanuit dat ontmoetingen tussen personen gekenmerkt zijn door een eenheid van tegengestelde processen die op elkaar inwerken. Het gaat hier echter niet om elkaar uitsluitende processen, maar om spanningsvelden die bestaan uit processen die (quasi) simultaan een invloed kunnen uitoefenen op wat er zich afspeelt tussen personen.

 

In de namiddag heb je keuze uit drie workshops

 • WORKSHOP 1 De sociaal bemiddelaar, een duizendpoot die op veel terreinen beweegt.
  Waar je in een bemiddeling tussen twee personen al je handen vol hebt aan het volgen van twee verhalen en de interactie tussen twee mensen, heb je als sociaal bemiddelaar ook een werkcontext die een actieve factor is om mee te nemen, en een taakinvulling waarvoor de cliënten samen verantwoordelijk zijn.
  Dat betekent dat je nog meer rollen hebt op te nemen, meer moet kunnen zien, je anders kunt voorbereiden. Voor mij helpt het 4-factoren model van Thema Gecentreerde Interactie om te zorgen dat ik overzicht hou, niets over het hoofd zie, en zicht krijg op wat in er een organisatie aan de hand is. Met dat model als een multifocale bril, kunnen we verschillende bemiddelingservaringen bekijken en ontdekken welke mogelijkheden we hebben om op elk van die factoren te interveniëren. Bedoeling is om van elkaars interventies te leren, en met meer mogelijkheden buiten te stappen.
  Begeleiding Marleen Vandenberghe, vormingswerker, erkend sociaal bemiddelaar.

 • WORKSHOP 2 Interveniëren OF juist niet of soms wel EN soms niet…
  Interventies die bemiddelaars tijdens hun gesprekken doen worden vaak eerder onbewust dan bewust gedaan. Bewustzijn van je interventies geven een antwoord op de vragen: Wanneer doe ik een interventie, waarom kom ik al of niet tussen en wat houdt mijn tussenkomst dan in? Is jouw interventie een re-actie of een re-spons op wat zich afspeelt tussen je cliënten? Is jouw tussenkomst een bewuste strategie om het bemiddelingsproces te bevorderen? Of kom je eerder onbewust tussen en zie je wel wat er dan gebeurt. En waarom doe je dan wat je doet?
  In deze workshop onderzoeken we aan de hand van het deskundigheidsproces hoe we meer “bewust bekwaam” interventies kunnen doen. We werken aan de hand van casussen en kijken naar ons eigen ontwikkelingsproces inzake interventies. We werken met 5 basisinterventies en onderzoeken hun nut deze in te zetten in de bemiddeling.
  Begeleiding Diana Evers, erkend bemiddelaar, Trainster en zaakvoerder Mediv.

 • WORKSHOP 3 Improvisatie-wijsheid voor bemiddelaars
  De kwaliteiten die een improvisatiespeler inzet vertoont veel gelijkenissen met die van een bemiddelaar:
  - veel kunnen loslaten
  - helder zijn in wat je inbrengt
  - "het verhaal" zichzelf laten vertellen”
  - een hoge graad van "awareness"
  - perspectieven verschuiven en doen verschuiven
  - ...
  De lijst is lang. En wekt enthousiasme.. Nathalie Van Renterghem  en Anouk Moors delen dit graag met jullie tijdens een workshop waarin enkele oefeningen ingezet worden die jouw bemiddelaars-kwaliteiten kunnen onderstrepen, verbreden of verdiepen.
  Een workshop met veel zuurstofrijke lucht. Het soort lucht dat soms zo noodzakelijk is tijdens een bemiddeling.
  Begeleiding Nathalie Van Renthergem (Inspinazie), erkend bemiddelaar en Anouk Moors (Via-Bemiddeling).Praktisch verloop van de dag

9u00- 9u30 : Onthaal met koffie, thee en water

9u30-9u45 : welkom door Diana Evers, voorzitster van de Raad van bestuur Bemiddeling VZW

9u45- 10u45: Lezing Rachid Baitar,

10u45-11u15: Pauze

11u15-12u00: Vervolg lezing Rachid Baitar

12u00-12u30:  Mogelijkheid tot vragen stellen

12u30- 13u30: Lunch

13u30-15u00: Workshops

15u15-16u45: Workshops

16u45-17u00: Plenaire Afsluiting

 

Inschrijvingsprijs: 30 euro voor leden - 75 euro niet leden.
Online registratie: afgesloten

Locatie
T Borrelhuis
Witte Nonnenstraat 28
3500 Hasselt
Ruime (betalende) parking op 100 m.
NMBS Station op 1 km.

 

Wie aan het einde van de dag nog zin heeft kan een bezoek brengen aan Winterland (www.winterland.be) op 100 m van het Borrelhuis.

 


 

Een erkenningsaanvraag voor permanente vorming is ingediend bij de Federale Bemiddelingscommissie. Zodra we nieuws hebben over een eventuele goedkeuring, brengen we iedereen die is ingeschreven op de hoogte hiervan.

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.