6 november 2013: Uitnodiging boekvoorstelling: Living Together Apart - Scheiden als partners, samenleven als ouders


9789401409483 1Uitgaande van de realiteit dat  bijna iedereen vroeg of laat met een scheiding geconfronteerd wordt (van zichzelf, hun kinderen, iemand in hun nabije omgeving,…) is een verruiming van onze maatschappijgeest onvermijdelijk. De stijgende scheidingscijfers leren dat het zinloos is vast te houden aan de idee dat een scheiding altijd dramatisch of slecht moet zijn. Een scheiding is  een einde, maar ook steeds een nieuw begin.

Vooral als er kinderen betrokken zijn, zijn ouders hun kinderen verplicht om de uitdaging aan te gaan om hun persoonlijke gevoelens deels weg te cijferen in de zoektocht naar een nieuwe manier om hun ouderschap vorm te geven na de scheiding.

Terwijl ouders hun lot zelf in handen hebben, ondergaan de kinderen doorgaans zonder keuze het lot dat ouders voor hen bepalen; en dit terwijl ouders zich nochtans regelmatig op het belang van hun kinderen beroepen om hun keuzes te verantwoorden.

Gelukkig beseft een groeiend aantal ouders dat er naast de klassieke oplossingen voor ouderschap na scheiding ook alternatieven mogelijk zijn, gaande van het behouden van een vorm van mentale verbondenheid als ouders na de scheiding  tot werkelijk fysiek samen blijven wonen.

Uit de reacties op een artikel van Jos Willems over “Scheiden, blijven of de derde weg.” leerden wij dat heel wat ouders die er wonderwel in slagen om creatieve oplossingen te vinden in de aandacht voor het onderwerp de waardering vonden die ze zochten en die ze verdienen.

Allen vertrekkend vanuit hun eigenheden, wensen, verlangens en mogelijkheden zochten en vonden zij manieren om de negatieve gevolgen van de scheiding voor hun kinderen zoveel mogelijk te beperken.
Hun enthousiasme sterkte ons in de idee om hun verhalen te vertellen in een boek met realistische tips en inzichten, aspecten om rekening mee te houden, hindernissen en valkuilen,….

De ervaringen van een twintigtal ‘gescheiden’ gezinnen inspireerden ons tot het boek “Living Together Apart”, of hoe er naast samenblijven voor de kinderen of op klassieke wijze uit mekaar gaan ook een derde weg bestaat door ondanks het einde van de partnerrelatie een manier te zoeken om werkelijk samen ouders te blijven.

Tussen de ideologie van het boek en bemiddeling bestaat een wisselwerking met een nobel doel: alle gescheiden ouders helpen groeien in de idee dat het voor hun kinderen erg belangrijk is dat ze vrij kunnen en mogen genieten van hun relatie met beide ouders. Gelijktijdig ervaren deze ouders dan hopelijk ook hoe belangrijk en fijn het is voor hen om de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van de kinderen te kunnen blijven delen met hun natuurlijke partner daarin: de andere ouder.

Voor bemiddelaars is het boek en de ideologie erachter dus een inspiratiebron om het denkkader van cliënten te helpen verruimen en grenzen los te laten en opnieuw ‘out of the box’ te durven denken. Deze ideologie op haar beurt verdient verspreiding, en wie beter dan bemiddelaars kunnen hiervoor mee zorgen?

 


 

Als co-auteur vertel ik, Maaike Goyens, graag over het boek en hoe ik via en dankzij het boek ook als bemiddelaar gegroeid ben.

Het boek kon direct rekenen op aanzienlijk wat aandacht,  die  mij enigszins verraste. Intussen begreep ik dat het kind een naam moet hebben. Dit boek geeft nu ook positief ouderschap na scheiding de term die het verdient, waardoor het zich onderscheidt van andere gelijkaardige boeken.

Daarnaast lijken ook de positieve getuigenissen waarrond het boek opgebouwd is tot de verbeelding te spreken. De idee dat een scheiding niet noodzakelijk een negatief einde is, maar evenzeer een begin van iets moois kan zijn, spreekt velen aan. Hier kunnen we alleen maar verheugd over zijn!

Persoonlijk luidt dit boek voor mij een nieuwe fase in mijn professionele leven in.

Mijn ervaringen als advocate sterkten mij hoe langer hoe meer in de idee dat de oplossing voor familiale conflicten zelden in de wet of rechtbank gevonden kan worden. Die overtuiging deed mij besluiten mijn toga aan de haak te hangen en enkel nog mijn bemiddelaarspetje te dragen, met een passie voor het belang en geluk van kinderen.

Het was dan ook een eer aan dit boek mee te werken, waarvoor mijn persoonlijke hoger doel meteen duidelijk was: bijdragen aan het geluk van alle kinderen wiens ouders scheiden of gescheiden zijn.

Ik wilde een druppel laten vallen, die kringen blijft vormen doordat de boodschap blijvend herhaald wordt en doordringt bij iedereen die ermee gediend is.

Door jullie als bemiddelaars over het boek te vertellen komt er alvast nog een kring bij.

Maaike Goyens

 


 

Maaike gaat tijdens het interactieve deel van deze workshop dieper in op hoe je ouderschap voorop kan plaatsen in een bemiddeling. Ze ontwikkelde hierin een mooie werkwijze en deelt die graag met jullie. 

Praktische informatie:
Waar? Jeugdherberg De Blauwput, Martelarenlaan, Leuven

Wanneer? 6 november 2013 van 9u30-12u30
Prijs:  Leden 25 euro - Niet leden 50 euro
Inschrijven via deze link: http://www.bemiddelingvzw.be/index.php?option=com_rsform&formId=11

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.