Studiedag 29.09.2015: Gezinstransities

Georganiseerd door Een Nieuw Gezin, de  Universiteit Antwerpen en het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen.

Gezinstransities vanuit het perspectief van de kinderen

Bijna één op de vijf Vlaamse kinderen en jongeren heeft gescheiden ouders. Vaak gaan die ouders een  nieuwe partnerrelatie aan en ontstaat een nieuw samengesteld gezin. Hoe beleven kinderen en jongeren deze transities? Wat hebben zij nodig?  Welke stem krijgen zij wanneer juridische en andere beslissingen worden genomen? Wat is de rol van de school en het ruimer netwerk rondom de kinderen en de ouders?

Op deze studiedag stellen we vragen en bieden we antwoorden: waar houden we bij ouderschap na scheiding het best rekening mee als we het perspectief van de kinderen meenemen?

In de voormiddag brengen we een actuele stand van zaken vanuit verschillende invalshoeken. Deze worden kort geschetst door socioloog Dimitri Mortelmans en juristFrederik Swennen van de universiteit van Antwerpen, pedagoog en psychotherapeutClaire Wiewauters van het Hoger Instituut van Gezinswetenschappen Odisee, en Vlaams kinderrechtencommisaris Bruno Vanobbergen.
We kijken ook over de landsgrens naar de effecten van het verplichte ouderschapsplan in Nederland, toegelicht door jurist Christina Jeppesen de Boer en socioloog Ed Spruijtvan de universiteit van Utrecht.

In de namiddag zijn er 10  workshops met actoren uit verschillende terreinen van het werkveld. De deelnemers kiezen er twee en gaan in dialoog met hulpverleners, juristen, therapeuten, bemiddelaars en beleidsmakers. Ook kinderen en jongeren komen zelf aan het woord en verzorgen een workshop.
De uitkomsten van deze studiedag worden voorgelegd aan de bevoegde beleidsmakers en we gaan met hen in debat.


Om alles te weten over de studiedag: http://www.ucsia.org/main.aspx?c=*UCSIA2&n=121324

Schrijf NU in (vóór 15 mei) en bespaar 20 Euro
Om in te schrijven, klik hier: http://www.ucsia.org/main.aspx?c=*UCSIA2&n=121325&ct=121325

Accreditatie voorzien

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.