Een week mama, een week papa? Kinderen ondersteunen bij scheiding

Situering

Als ouders scheiden, ervaren kinderen verwarring en verlies. ‘Thuis’ wordt vanaf nu ‘bij mama’ en ‘bij papa’. Kinderen staan voor een periode van onrust en onzekerheid, boosheid en verdriet. Dit laat zich zien in hun gedrag. Hun gevoel stuurt hun gedachten en andersom, hun emoties komen tot uiting in wat ze doen.

Hoe kan je hiermee omgaan?

Voor de volwassenen die hen begeleiden komt het erop aan om kinderen vertrouwen te bieden zodat ze opnieuw veiligheid ervaren. Verbinding is hierbij het sleutelwoord. Zo kunnen kinderen ook na een periode van crisis hun veerkracht terugvinden.

In deze bijscholing staat het kindperspectief centraal. We bekijken het signaalgedrag van kinderen in diverse leeftijdsperiodes. We schetsen krijtlijnen voor het omgaan met ‘moeilijk gedrag en moeilijke gevoelens’ bij kinderen. We bekijken hoe we als volwassenen tijdens crisisperiodes een betrouwbaar kader kunnen bieden aan kinderen en jongeren.

Deze bijscholing werd erkend door de Federale Bemiddelingscommissie als vijf uren permanente vorming per lesdag.

Voor wie?

Voor begeleiders van kinderen en gezinnen, bemiddelaars, leerkrachten en iedereen die zich als professional of vrijwilliger inzet voor een goede ondersteuning van kinderen in crisisperiodes.

Docent

Claire Wiewauters is pedagoog en psychotherapeut voor kinderen, jongeren en gezinnen. Ze is docent en praktijkbegeleider aan de opleiding Gezinswetenschappen (Odisee).Samen met bemiddelaar Monique Van Eyken schreef ze het boek 'Een week mama, een week papa? Wat kinderen bij een scheiding écht nodig hebben' (Lannoo, 2014).

Praktisch:

  • Data: vrijdagen 26/02 en 04/03 2016, 9u30 tot 16u
  • Plaats: Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
  • Prijs: 100 euro

Meer informatie

Meer informatie kan je verkrijgen via deze link.

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.