STUDIENAMIDDAG "GERECHTELIJKE BEMIDDELING"

Studienamiddag 
Bemiddeling tijdens civiele gerechtelijke procedures

Hasselt - 15 december 2016

Sedert 2005 kan een bemiddeling plaatsvinden tijdens civiele gerechtelijke procedures (de “gerechtelijke bemiddeling”). Van deze mogelijkheid wordt tot nu toe relatief weinig gebruik gemaakt, niettegenstaande zij aantrekkelijke perspectieven biedt. Tijdens een studienamiddag die doorgaat op 15 december 2016 zal de gerechtelijke bemiddeling op een veelzijdige wijze in de kijker worden gezet: inzichten vanuit de wetenschap worden gecombineerd met praktische toelichting over concrete projecten, de juridische en de niet-juridische invalshoek komen aan bod, de bestaande situatie wordt scherp gesteld en toekomstmogelijkheden worden verkend.

De studienamiddag start met een algemene inleiding op de gerechtelijke bemiddeling waarin ook dieper wordt ingegaan op de verhouding tussen rechtspraak, bemiddeling en minnelijke schikking. Daarna worden de resultaten van twee wetenschappelijke onderzoeken gepresenteerd: enerzijds een grootschalige bevraging omtrent de mogelijkheden en knelpunten van de gerechtelijke bemiddeling, anderzijds de trajectbemiddeling volgens het Fittif-onderzoek. Na de pauze komen vier praktische projecten in beeld. Zij illustreren hoe rechtbanken de doorverwijzing naar bemiddeling concreet vorm kunnen geven en hoe een samenwerking tussen rechtbanken en bemiddelaars op poten kan worden gezet. De dag wordt afgerond met een panelgesprek rond de vraag: wat is nodig om gerechtelijke bemiddeling te stimuleren?

De deelnemers ontvangen een verslagboek van die Keure met alle bijdragen van de studienamiddag

Meer info op https://www.uhasselt.be/Gerechtelijke-bemiddeling

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.