Zaterdag 23 november: Ledendag 2019 - De kwaliteit van bemiddeling? Wie zorgt daarvoor?

Op zaterdag 23 november 2019 verwelkomen we jullie graag voor onze jaarlijkse ledendag.

De kwaliteit van bemiddeling? Wie zorgt daarvoor?

Er beweegt heel wat in het landschap van bemiddeling. De wetswijziging van 2018 heeft tot doel de kwaliteit van bemiddeling te verbeteren en het kader van bemiddeling te verduidelijken. In het plenaire deel van deze dag geeft Anouk Moors beschouwingen bij het vak van de bemiddelaar en bij kwaliteitsvolle bemiddeling. Is er een kwaliteitslabel nodig voor bemiddeling en wat zou dan kunnen inhouden?

De rest van de dag werken we in kleinere groepen. Tijdens deze workshops/infosessies krijg je actuele informatie over belangrijke wetswijzigingen in onder meer het huwelijksvermogensrecht. Daarnaast kan je praktische tools opsteken om de kwaliteit van je bemiddelingswerk te verbeteren. Elke deelnemer kan 2 workshops/infosessies volgen.

 

PROGRAMMA

09u00-09u30 Onthaal  
09u30-11u00 “De kwaliteit van bemiddeling? Wie zorgt daarvoor?” - Anouk Moors  
11u00-11u15 Pauze  
11u15-12u45 Workshops/infosessie
 
12u45-13u45 Lunch  
13u45-15u15 Workshops/infosessie  
15u15-15u30 Plenaire afsluiting  
15u30-16u30 Receptie  


WORKSHOPS/INFOSESSIE

 • 1) Infossessie: Wijzigingen in het huwelijksvermogensrecht en de nieuwe richtlijnen ivm onderhoudsbijdragen voor kinderen.
  In deze informatiesessie buigen we ons onder meer over volgende vragen:
  1) Wat is veranderd m.b.t. het huwelijksvermogensrecht?
  2) Welke nieuwe richtlijnen zijn er vanuit de rechtbanken over onderhoudsbijdragen voor kinderen?
  3) Op welke manier hebben de veranderingen invloed bij het opmaken van een EOT-overeenkomst?
  Begeleiders: Wim Debraekeleer, erkend familiaal bemiddelaar & Grietje Van Buggenhout, erkend familiaal bemiddelaar / (Notarieel) Juriste

 • 2) Workshop: Het bemiddelingsprotocol in familiale bemiddeling
  Een protocol in familiale zaken is balans zoeken tussen enerzijds zorgen voor een “veilig” en vertrouwelijk kader voor cliënten, anderzijds creëren van een veilig kader voor jezelf als bemiddelaar.
  Komen onder meer aan bod:
  1) een beperkt of eerder uitgebreid protocol?
  2) Wat kan je opnemen in een protocol om enerzijds trouw te blijven aan de essentie van bemiddeling is en anderzijds rekening te houden met het toenemend belang van bemiddeling, de juridisering, betrekken van raadslieden in de bemiddeling,….
  3) Een aantal specifieke vragen: bv. kan je mensen verplichten om akkoord te gaan geen procedure op te starten tijdens een bemiddelingstraject? Hoe neem je duidelijke bepalingen op over bv. deelakkoorden, het betrekken van derden bij een bemiddeling,….
  Begeleider: Maaike Goyens, gepassioneerd bemiddelaar – juriste hoofdzakelijk bezig met scheidings-en ouderschapsbemiddeling

 • 3) Workshop: De bijzondere positie van de bemiddelaar in arbeidsrelaties. De vertrouwelijkheid en de vrijwilligheid in relatie tot de opdrachtgever en de cliënten.
  Tijdens deze workshop gaan we in op de eigenheid van de vertrouwelijkheid en de vrijwilligheid bij bemiddeling in arbeidsrelaties.
  Hoe groot is het speelveld? Met wie sluit je welk protocol? Hoe en wat rapporteer je aan de opdrachtgever? Deze en andere elementen komen tijdens deze interactieve sessie aan bod.
  Begeleider: Anouk Moors, bemiddelaar-trainer

 • 4) Workshop: Methodiek voor zelfevaluatie. Hoe borg ik de kwaliteit.
  Als bemiddelaar is het een constant balanceren en op maat inzetten van tegengestelde vaardigheden. Wanneer neem ik de controle en wanneer laat ik de cliënten bepalen? Hoe ben ik neutraal en tegelijkertijd betrokken? Wanneer hou ik de focus op het doel en wanneer ga ik verder exploreren? We gaan aan de slag om jezelf als bemiddelaar te evalueren en te versterken. We bekijken ook hoe je dit kan inzetten als evaluatietool om helder te krijgen wat maakt dat een bepaald bemiddelingsgesprek succesvol was of om te ontdekken wat je meer of minder had kunnen inzetten tijdens een minder geslaagd gesprek.
  Begeleider: Sandra Swers, bemiddelaar-trainer


PRAKTISCH

Locatie: Lamot Congres- en Erfgoedcentrum, Mechelen
Datum: zaterdag 23 november 2019
Prijs: Leden: 100 euro | Niet-leden: 200 euro (catering inclusief)
Permanente vorming: Een erkenningsaanvraag voor permanente vorming wordt ingediend bij de Federale Bemiddelingscommissie. Zodra we hiervan bericht ontvangen, plaatsen we dit op onze website.


INSCHRIJVEN: AFGESLOTEN

 

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.