Zaterdag 21 november: Ledendag 2015 - Van klacht naar kracht …

Op zaterdag 21 november 2015 organiseert Bemiddeling vzw opnieuw een inspirerende dag voor leden en niet leden. Elk jaar biedt deze dag de ervaren en startende bemiddelaar de kans om te netwerken en om zich verder te professionaliseren. Het thema dit jaar is "van klacht naar kracht".

Bemiddelen is werken in het spannende veld van conflicten.  De aard  van de conflictdynamieken (vijandbeelden, medestanders tegenstanders, willen winnen …) verhoogt de klachtgevoeligheid op terrein waar bemiddelaars zich begeven met hun cliënten.

In het plenaire gedeelte van de dag staan we stil bij de inhoud van klachten, hoe zetten we als bemiddelaars onze krachten in om klachten te voorkomen, hoe maak je "ongenoegens" bespreekbaar in de bemiddeling ...


Aansluitend is er ervaringsuitwisseling in kleinere groepen (workshops) en zoeken we met elkaar naar goede praktijken om de samenwerkingsrelaties met onze cliënten te optimaliseren. De inhoud van deze workshops is gebaseerd op klachten die regelmatig terugkomen. Elke deelnemer kan 2 workshops volgen.

PROGRAMMA

10u00- 10u30 Onthaal  
10u30-11u00 Inleiding  
11u00-13u00 Workshop 1
 
13u00-14u00 Lunch  
14u00- 15u45 Workshop 2
 
15u45- 16u00 Afsluiting  

WORKSHOPS

 • Workshop 1: De bemiddelingsovereenkomst, het juridische sluitstuk van de bemiddeling?
  Een bemiddeling vindt steeds plaats binnen een juridisch kader. Maar zijn de grenzen van dit kader altijd even duidelijk? Wat zijn de gevolgen indien dit kader niet gerespecteerd wordt? Hoe kan de bemiddelaar - niet jurist dit kader bewaken?  Is het überhaupt de taak van een niet-jurist om de uitkomst van een bemiddeling via een juridisch sluitend document  vorm te geven? Wat zijn de mogelijkheden voor een bemiddelaar niet-jurist om juridisch sluitende overeenkomsten op te stellen?
  Deze workshop richt zich uitsluitend op de bemiddelaar niet-jurist.
  Begeleidster: Sofie Storms, juriste, erkend bemiddelaar in familiale en sociale zaken.

 • Workshop 2: Salongesprek voor sociale bemiddelaars: hoe omgaan met rolverwarring?
  Recent is gebleken dat meer en meer klachten tegen bemiddelaars betrekking hebben op rolverwarring. Organisaties vragen ons om hen bij te staan bij conflicten en spanningen, als bemiddelaar, mediator, maar soms ook als coach, trainer, consultant, etc … Hoe gaan wij hier mee om? Welke positie nemen we in? Hoe kunnen we rolverwarring vermijden?
  De deelnemers worden aangemoedigd om hun concrete vragen en cases voor te stellen. Aan de hand van deze concrete situaties, gaan we dan samen op zoek naar een mogelijke 'best practices' die we kunnen hanteren wanneer we optreden als sociaal bemiddelaar in situaties waar rolverwarring op de loer ligt.
  Begeleidster: Nele de Peuter, juriste, lid van de commissie sociale zaken, erkend bemiddelaar in familiezaken en sociale zaken.

 • Workshop 3: De meerzijdige partijdigheid als basishouding om een goede samenwerkingsrelatie met alle betrokkenen op te bouwen
  Hoe kan je aanwezig zijn, erkenning geven en empatisch blijven ook in spannende momenten van de bemiddeling?
  Hoe zorg je ervoor dat je blijft responderen in plaats van reageren?
  Begeleidster: Diana Evers, trainster Mediv, erkend bemiddelaar.

PRAKTISCH

Locatie: Wijkcentrum Xaverianen, Xaverianenstraat 1, 8200 Sint Andries (Brugge).
(Er zijn enkele parkeerplaatsen voorzien aan het centrum. In de aanpalende straten is tevens voldoende parkeergelegenheid).
Datum en uur: 21 november 2015 van 10u tot 16u.
Prijs:
leden: 60 euro | Niet leden: 125 euro (dranken en een broodmaaltijd inbegrepen).
Permanente vorming: Een erkenningsaanvraag voor permanente vorming wordt ingediend bij de Federale Bemiddelingscommissie. Zodra we hiervan bericht ontvangen, plaatsen we dit op onze website.

INSCHRIJVEN

AFGESLOTEN

INFOTAFELS

Tijdens de lunchpauze kunnen deelnemers die dit willen hun goede praktijken, projecten, intitiatieven,…. bekend maken aan de andere aanwezigen. In de lunchruimte zullen tafels worden opgesteld waar je gebruik van kan maken. Interesse? Mail naar Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.