Scheiden wordt eenvoudiger voor iedereen

Alle koppels die willen scheiden met onderlinge toestemming, hoeven in de toekomst niet meer zelf naar de rechtbank te gaan. Ook een aantal andere procedures wordt vereenvoudigd. De ministerraad heeft een voorontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) daarover goedgekeurd.
Een echtscheiding met onderlinge toestemming kan in principe snel en eenvoudig gebeuren. Voor ex-partners die al meer dan 6 maanden gescheiden leven, kan die procedure zelfs volledig schriftelijk verlopen. Die regeling wordt nu veralgemeend: alle scheidende koppels zullen in onderlinge toestemming via een schriftelijke procedure uit elkaar kunnen gaan.

Dat is niet alleen sneller voor het ex-koppel in kwestie, het betekent ook tijdswinst voor de rechtbank. Al relativeren verschillende familierechters die tijdswinst wel: volgens hen gaat het om een kleine minderheid van de scheidende koppels, en blijft de tijdswinst beperkt tot één zitting van hooguit enkele uren per week.

Ook enkele andere kleine ingrepen moeten voor meer efficiëntie zorgen. Zo worden de vrederechters bevoegd voor alle rechtszaken over bedragen tot 5.000 euro, in plaats van 2.500 euro nu. Dat betekent dat er meer processen voor het laagdrempelige en snelle vredegerecht zullen verlopen, en minder voor de rechtbank van eerste aanleg.

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.