Uit de pers: BURENRUZIES IN LIMBURG: “VOLLEDIGE FRIETKETEL OVER DE HAAG GEGOOID”

HBVL 12 09 2017 - In het Vlaams-Brabantse Linkebeek is zondagnamiddag een burenruzie flink geëscaleerd, nadat een man zijn 60-jarige buurman doodschoot. Net om dergelijke drama’s te vermijden, worden in Limburg steeds meer burenbemiddelaars ingezet. “Als er niet meer gepraat kan worden, is bemiddeling een goed idee.”

In heel wat Limburgse politiezones kan men zich aanmelden voor burenbemiddeling, zonder de dure en tijdrovende tussenkomst van politie of rechtbank. In 2015 werden er zo maar liefst 400 dossiers geopend. En dat in een samenleving die steeds anoniemer wordt. “Klopt, maar conflicten worden tegenwoordig wel veel opener aangegaan dan vroeger”, zegt Anouk Moors, voorzitter van de Bemiddeling vzw. “Waar die ruzies dan over gaan? Voornamelijk over de traditionele dingen, zoals een scheidingslijn en geluidsoverlast. Maar als een buur zich stoort aan één ding, ontstaat er vaak snel een combinatie van ergernissen. Als er bijvoorbeeld regelmatig sprake is van nachtlawaai, zijn die overhangende takken of die vervelend geparkeerde auto van de buurman plots ook een doorn in het oog.”

Die bemiddeling loopt in de meeste gevallen op een positieve manier af. “In 70 procent van de gevallen slagen we erin om het conflict op te lossen”, zegt Sarah Daems, coördinator van het project in de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken. “Meer nog, als we hen effectief rond de tafel krijgen, komt er 95 keer van de 100 ook een oplossing.”

Escalaties zoals in Linkebeek zijn gelukkig erg zeldzaam. Al durft het ook in Limburg wel eens uit de hand te lopen. “Twee jaar geleden heeft een man op de aannemer van zijn buurman geschoten, met losse flodders”, zegt Daems. “Ik herinner me ook nog dat iemand acht à negen jaar geleden eens een volledige frietketel over de haag gegooid heeft. Maar pesterijen zijn soms ook subtieler, zoals bijvoorbeeld bewust de auto parkeren op een plaats waar het voor de buurman hinderlijk is.”

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.