Kamer versterkt omgangsrecht tussen grootouders en kleinkinderen

VRT NWS - De Kamer heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat het omgangsrecht van grootouders met hun kleinkinderen sterker wettelijk moet verankeren. Bedoeling is bemiddeling meer kansen te geven. De familierechtbank zal het omgangsrecht enkel nog kunnen weigeren indien dat indruist tegen het belang van het kind.

Het omgangsrecht tussen grootouders en kleinkinderen wordt versterkt. Vorig jaar werden 711 dossiers van grootouders of grootouderkoppels ingeleid bij de familierechtbank of twee per dag. Het gaat om grootouders die de vertroebelde relatie met hun kleinkinderen willen herstellen.

De oorzaken daarvan kunnen allerlei richtingen uitgaan. Aanleiding kan bijvoorbeeld een scheiding zijn van de ouders of het overlijden van een van de ouders, of een conflict tussen ouders en grootouders.

Het recht op persoonlijk contact tussen grootouders en kleinkinderen is in 1995 ingeschreven in het Burgerlijk Wetboek. Maar bij conflicten volgt er vaak een lange juridische strijd. De nu goedgekeurde wet zou daaraan moeten verhelpen.

Volgens indienster van het wetsvoorstel Goedele Uyttersprot (N-VA) moet de familierechtbank de mogelijkheid van bemiddeling reeds op de inleidingszitting onderzoeken. Volgens haar zal de familierechtbank het omgangsrecht enkel nog kunnen weigeren als de uitoefening ervan ingaat tegen het belang van het kind.

VIDEO: Hoe gaat het er eigenlijk aan toe in een familierechtbank? Justitie-experte Sofie Demeyer kreeg bij hoge uitzondering de toestemming om te filmen in een familierechtbank.

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.