Scheiden met onderlinge toestemming gemakkelijker vanaf 1 september 2018

Vanaf 1 september 2018 werd de echtscheiding door onderlinge toestemming een volledig schriftelijke procedure en hoeven de partijen niet meer voor de rechtbank te verschijnen.

Voordien waren de partners verplicht om voor de rechtbank te verschijnen als ze nog geen zes maanden feitelijk gescheiden leefden. Deze vereiste van de voorafgaande zes maanden feitelijke scheiding is afgeschaft.

In de praktijk bleek dat de verplichte persoonlijke verschijning- ingeval de partijen voordien geen zes maanden feitelijk gescheiden leefden- weinig meerwaarde biedt en een extra administratieve belasting is voor de rechtbanken.

De partners hoeven dus voortaan geen zes maanden meer te wachten om hun verzoek in te dienen bij de rechtbank om aan een persoonlijke verschijning te ontsnappen en kunnen onmiddellijk hun verzoek om te scheiden indienen bij de rechtbank wanneer zij een globale regeling hebben uitgewerkt.

Nieuw is ook dat het verzoek om te scheiden wordt neergelegd bij de familierechtbank waar de partijen hun laatste woonplaats hadden. Partijen kunnen dit anders regelen en in hun verzoek opnemen dat het verzoekschrift wordt neergelegd bij één van de familierechtbanken van de woonplaats van de partijen.

Vroeger konden partijen zelf kiezen bij welke rechtbank ze hun verzoekschrift tot scheiden indienden. Dit is nu afgeschaft: een koppel uit Brugge kan het verzoek niet meer indienen bij de Familierechtbank te Antwerpen.

Bijdrage van Wouter De Canck - www.wouterdecanck.be

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws doe je hier ...
Lees meer ...

Forum

U heeft een vraag? U wil een antwoord? Of u heeft een antwoord op een vraag? Bezoek het forum, toegankelijk voor iedereen.

Bemiddelaars in je buurt

Op zoek naar een bemiddelaar in uw regio? Selecteer: Antwerpen, Limburg, Hoofdstedelijk Gewest Brussel, Oost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen.

Kalender

Een overzicht van alle ingezonden en eigen activiteiten.
Lees meer

aia
Bemiddeling vzw maakt deel uit vanthe Association for International Arbitration (AIA)
xDeze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan. Meer informatie, klik hier.