Waarom een conflict oplossen via bemiddeling?
Bemiddeling is een waardevolle methode om spanningen aan te pakken. Anouk Moors, voorzitter van Bemiddeling vzw vertelt: "Conflicten kosten veel energie en dat kan via bemiddeling gestopt worden. Het conflict wordt op deze manier echt volledig aangepakt, zoals onkruid dat met wortel en tak uit de grond wordt getrokken."
Duurzame oplossing
Waar een conflict aan de oppervlakte vaak over één specifiek onderwerp lijkt te gaan, zien we dat er veelal diepere kwesties spelen. "De bemiddelaar helpt om het hele probleem in kaart te brengen, zoals een conflict over schermtijd bij kinderen bijvoorbeeld over opvoedingswaarden gaat en niet enkel over de tijd op een iPad of smartphone. Op die manier kan er een beslissing komen die niet alleen op korte termijn werkt, maar ook op lange termijn duurzaam is. Want een oplossing die gedragen wordt door alle partijen, is vaak duurzamer dan een opgelegde beslissing van buitenaf."
Oog voor relaties
Wat bemiddeling onderscheidt van andere methoden, zoals juridische procedures, is het oog voor de relatie tussen de partijen. "Of het nu gaat om partners, collega's of buren, bemiddeling richt zich niet alleen op het oplossen van het conflict, maar ook op het behouden van een gezonde relatie voor de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat dit de essentie is van bemiddeling: het feit dat we als mensen elkaar nodig hebben."
Eén van de meest opmerkelijke neveneffecten van bemiddeling is daardoor het welzijn van de betrokkenen. “Ik merk dat na een bemiddelingstraject op het werk het welzijn van de werknemers verbeterd is. En bij scheidingen zien we dat kinderen van ouders die betrokken waren bij een bemiddelingstraject, zich vaak beter voelen dan kinderen van ouders die geen bemiddeling hebben doorlopen."
Controle en vertrouwelijkheid
Nog een belangrijke reden om voor bemiddeling te kiezen, is dat partijen volledige controle houden over de uitkomst. Ze sluiten enkel een akkoord waar iedereen achter kan staan. Dit staat in contrast met een juridische parcours, waarbij de beslissing in handen ligt van een rechter.
Daarnaast zorgt een deontologisch kader dat alle informatie tijdens het proces vertrouwelijk blijft. "Dit creëert een veilige ruimte waarin gevoelige en kwetsbare elementen besproken kunnen worden. Veel mensen geven aan dat ze door te veel emoties niet meer in staat zijn om goed te communiceren. Een bemiddelaar helpt om voorbij deze emoties te kijken en te luisteren naar de werkelijke zorgen bij iedere partij.”
Een bemiddelaar heeft ook informatieplicht en zal je dus helpen bij het aanleveren van informatie of het vinden van de juiste expertise, zoals bijvoorbeeld een boekhouder of fiscalist ….
Hoe gaat dat praktisch?
De kosten voor bemiddeling worden normaal gezien gedeeld door de verschillende partijen en het traject is meestal goed in te schatten qua duur en financiële implicaties. Je hebt dus voor je start een goed beeld van wat je ongeveer kwijt zal zijn aan het bemiddelingstraject.
Anouk Moors hoort vaak positieve reacties van deelnemers na afloop van een bemiddelingstraject. "Veel mensen zeggen dat ze bij het begin van het proces wakker werden en gingen slapen met het conflict, en ze nu weer rust hebben gevonden. Ook merken ze dat ze toekomstige conflicten beter aankunnen. Ze hebben vaak dingen ontdekt over zichzelf en de ander die ze daarvoor niet wisten. "